Wilhelm Karl Christian Dencker

Min far Wilhelm Karl Christian Dencker har sit fornavn fra sin tyske morfar Wilhelm Heinrich Hartz, og det første af mellemnavnene har han naturligvis fra sin egen far Carl.
Han blev født 24/3 1932 i Frerslev i Nørre Herlev sogn, og det som den ældste søn i en flok på tre drenge. Han blev dog ikke døbt i sognets lille kirke, men derimod i den langt mere pompøse Frederiksborg Slotskirke 16/5 1932. Den samme kirke, hvor hans forældre også var blevet gift knap to år før. Og en kirke hans mor i øvrigt vendte tilbage til igen og igen...også hans to yngre brødre Richard (1936) og Thorvald (1939) er døbt samme sted, og havde det stået til min farmor var alle tre sønner vist også blevet gift selvsamme sted - men der havde de to ældste sønner altså deres egen mening (eller også havde deres kommende koner det i hvert fald), så de blev altså i stedet gift i de to noget mindre kirker Karlebo kirke i 1959 og Hørsholm kirke i 1961. Kun den yngste søn Thorvald blev gift i Frederiksborg Slotskirke, i øvrigt også i 1961.
Men lad os dog ikke foregribe begivenhedernes gang...min far er opvokset først i Frerslev i Nørre Herlev sogn, hvor han jo er født, og hvor han også startede i skole i 1939. Sidenhen flyttede hans forældre til Dageløkke ved Humlebæk, og Wilhelm begyndte så på skolen i Humlebæk, hvor han gik indtil at forældre flyttede endnu engang. Denne gang til Brønsholm ved Fredensborg. Her gik min far på Karlebo skole, indtil at han efter syv års skolegang alt i alt gik ud af skolen i 1946. Om sin skoletid har han kunnet fortælle, at det jo var dengang, at man stadig sagde De til læren, og spanskrøret var heller ikke helt afskaffet de første år, han gik i skole. Derefter skulle man jo ud at tjene....og som så mange andre dengang startede min far da også ud med at prøve at tjene et halvt år på en gård i Gunnerød ved Karlebo, men det var bestemt ikke noget for den unge Wilhelm. Så var han en tid i malerlære, men det holdt heller ikke, fordi han ikke kunne tåle malingen. Derefter arbejdede han et års tid som portør på Usserød Sygehus, og så knap to år på Rådvad Knivfabrik i Rådvad, og han har også arbejdet på Hørsholm Jernstøberi. Og de næste 40-45 år arbejdede han så som arbejdsmand mange forskellige steder. Han har været hos Alex I. Hansen i Hørsholm, og bl.a. også på Kabina Badefabrik i Kvistgaard i 2 år, på køleskabsfabrikken Danmax i Holte i 4-5 år, på Unicon i Roskilde i 3 år, hos Gert Brink i Ølstykke og hos Vipperød Murer- og Entreprenørfirma. Hans sidste arbejdsplads var på Mira Byggeprodukter i Roskilde, hvor han arbejde fra 1989 og frem til han gik på efterløn 2/6 1995 efter et langt og slidtsomt arbejdsliv. 
Men det er jo ikke arbejde det hele. Som ung gik han naturligvis også til bal, hvor man måske kunne få en øl eller to og se på de unge damer. En af disse unge damer var jo så min mor Rosa Maria Jørgensen, som han mødte til en Sankt Hans-fest i 1957, og bare et par måneder senere, 3/9 1957, blev de forlovede. Vistnok lidt efter pres fra min farfar, som godt kunne lide at holde en smule på pengene, og tænkte at man jo så passende kunne slå forlovelsesfest og min mormors 50 års fødselsdag sammen. Den 26/9 1959 stod brylluppet så i Karlebo kirke, og det unge par bosatte sig efterfølgende i et gammelt hus fra 1860 i Ullerød. De købte det for blot 15.000 kroner - ja, priserne var unægtelig noget anderledes dengang! - men der var så også kun 60 m2, og der var hverken el eller vand indlagt oprindeligt. El kom der først, da mine forældre flyttede ind, og vand blev der også først indlagt et par år senere. I starten måtte de klare sig med deres eget vandværk, førend den kommunale vandforsyning som sagt kom. Og skulle man på toilettet, ja så foregik det altså på et gammeldags das udenfor. Selve huset var som sagt heller ikke så stort, blot 60 m2, men på den plads var der dog to små stuer, et soveværelse, et køkken, en lille entre, samt et værelse på loftet også - og så var der hele 1230 m2 have til. I 1961 fik mine forældre deres første barn, sønnen Leif Aage Dencker, men tragedien ramte dem desværre allerede knap tre år senere, da Leif døde knap tre år gammel af en bughindebetændelse som følge af en blindtarmsbetændelse. Derefter prøvede de i mange år at få endnu et barn, men det lykkedes først helt henne i 1971, da jeg endelig kom til. I 1974 flyttede mine forældre og jeg så til et parcelhus på 130 m2 i Vipperød ved Holbæk, hvor min far fortsat bor, efter at min mor døde af kræft i 1999. Ved årsskiftet 2005/2006 valgte min far dog at flytte i en ældrebolig ved Lersøcentret, og det er han rigtigt glad for, og bortset fra lidt af de småskavanker, der jo kommer med alderen, så har han det generelt godt.   
Om sit liv kan han i øvrigt fortælle, at man f.eks. ikke gjorde helt så meget ud af julen, da han var barn, som man gør nu. Der var da juletræ og gaver, men julefrokost og alt det, det brugte man ikke dengang. Til gengæld kan han da huske, at man fik nisseøl (hvidtøl) på alle juledagene.
Han erindrer heller ikke at have haft så mange legekammerater, da han var barn....da legede han mest med sine to yngre brødre Richard og Thorvald, men som ung havde han da en del gode venner. Blandt andet Peter og Bent Brennalt, der var sønner af hans forældres nabo, og også Johannes, der var søn af genboen, samt hans måske bedste ven som ung, Ebbe Brandt. Sidenhen, da han og Rosa flyttede til Ahornvej i Vipperød, fik han og Rosa jo også mange gode venner blandt naboerne, som de kunne hygge sig med over en øl eller på anden måde.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.04 | 19:41

Hej Laila...Jeg fandt nu ud af du har denne side og vil spørge dig om du modtog mine beskeder jeg sendte på Facebook tidligere i aften?

...
14.07 | 11:40

Hej Laila
Nej min mor døde desværre også i 2011. Det er sjovt at find billeder af sin familie på nette.
Mvh Jette

...
05.05 | 00:00

Hallo Brian. My name is Annette Hartz, and my fathers name was Emil Kai Henry Hartz. Angelo was his brother. It means that we are cousins.

...
07.02 | 23:56

Tusind tak for hjælpen, Jette....og rart at høre fra dig. Ja, min far kunne ikke helt erindre navnene - lever din mor stadig ? Min far døde desværre i 2011.

...
Du kan lide denne side